Automatizirani skladišni sustavi - funkcije, vrste i primjena

Automatizirani skladišni sustavi omogućavaju potpuno automatizirano upravljanje skladištem pomoću specijaliziranog softvera. Automatizirani skladišni sustavi projektiraju se namjenski za skladištenje raznih vrsta artikala.

Automatizirani skladišni sustavi razvijeni su i implementirani kao podrška proizvodnji, planiranju, logistici, slijednosti i skladišnim operacijama. Sustavi su razvijeni na Microsoft i Oracle razvojnim platformama na dvoslojnoj i troslojnoj arhitekturi uz podršku .Net tehnologije i Oracle CASE alata.

Automatizirani skladišni sustavi rade po principu "roba k čovjeku". Skladišne jedinice automatski se lociraju na policama. Prijenos robe obavlja se pomoću automatskih dizalica i transportnih sustava. U ovakvim sustavima moguće je koristiti euro palete, plastične kutije, itd. kao skladišno-prijenosne jedinice. Regalne dizalice projektiraju se i izvode sukladno potrebnim brzinama i visinama rada te nazivnom opterećenju. Automatizirani skladišni sustavi mogu se koristiti u svim granama industrije i distribucije (prehrambena, kemijska, farmaceutska, prerađivačka, građevinska. itd.)

Postoje četiri glavne vrste automatiziranih skladišnih sustava:

    1. Sustav podrške logističkim postupcima (WMS sustav)

Radi se o modernim računalnim sustavima koji omogućavaju kontrolu svih logističkih procesa u skladištu i njihovo upravljanje bez papira. Cjelokupni sustav za upravljanje zalihama skladišta zamišljen je da na potpuno transparentan način surađuje s nadređenim sustavom. WMS sustav prima naloge od nadređenog sustava, a u mogućnosti je i predati potvrdu o učinjenoj transakciji.

Temeljem analize zahtjeva i složenosti realizacije ovakvih rješenja, obujam posla zahtijeva projektni pristup prilikom pripreme i izvođenja posla. To se obavlja pomoću određene metodologije. To je jedini način da se u potpunosti osigura uspješno dostizanje cilja projekta prema unaprijed definiranim rokovima i resursima.

    2. Sustav logističke slijednosti (TRACE sustav)

Ovaj sustav omogućava kontrolu logističke slijednosti robe u svim točkama opskrbnog lanca i njihovu evidenciju bez papira. Uz sustav pLog*TRACE, pokrivene su sve faze pretvaranja tradicionalne proizvodne logistike u onu računalno potpomognutu.

Te faze uključuju:

  • savjetovanje - procjena i stručan savjet u pogledu mjera koje je potrebno poduzeti za optimizaciju logističkog poslovanja
  • implementacija - ispravno obavljene instalacije u dogovorenom roku
  • integracija - sustav se prilagođava postojećem informatičkom sustavu kroz specifične parametre koji osiguravaju aktivaciju samo zatražene funkcionalnosti
  • podrška - organizira se školovanje za krajnje korisnike i on-call podrška u radu uz uslugu održavanja postojećeg rješenja
  • procjena - učinkovitost sustava je u potpunosti mjerljiva kroz mehanizam nadzora njegova rada, prati se ostvarenje ciljeva i postignuto zadovoljstvo kupaca
    3. Sustav za upravljanje temperaturnim režimima (TEMP sustav)

Radi se o sustavu za registriranje temperature u prostoru ili skladištu. Podloga za izvedbu sustava i raspored temperaturnih osjetnika je temperaturno mapiranje, koje nakon analize pokazuje kritične točke na koje treba postaviti temperaturne osjetnike. U ovom sustavu konfigurira se učestalost bilježenja temperature, pohranjivanja podataka u bazu i dobivanja izvještaja o temperaturama u određenom razdoblju. Dodatna funkcija TEMP sustava je mogućnost postavljanja dvije razine alarma, na temelju čega sustav alarmira da su temperature prešle prvi ili drugi postavljeni prag.

    4. Sustav za obilježavanje proizvoda (LABEL sustav)

Ovo informatičko rješenje namijenjeno je upravljanju obilježavanjem logističkih pakiranja proizvoda. Sustav za obilježavanje proizvoda čine hardverske komponente poput printera, mreža i računala te softvera, koji osim što upravlja obilježavanjem, pohranjuje podatke o obilježenim transportnim jedinicama.

Primat logistika je prva hrvatska tvrtka koja je projektirala i izvela potpuno automatizirano skladište. Neprestanim ulaganjem u razvoj vlastitih ljudskih potencijala i intelektualnog kapitala osigurava se kontinuitet pružanja visokokvalitetnih informatičkih rješenja.

Mogućnost dostave
Vrhunska kvaliteta
Brza isporuka
Servisna podrška

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke
Odbijam Prihvaćam sve PRIHVAĆAM