Automatizirani skladišni uređaji

Izraz "logistika" se u današnje vrijeme koristi u vrlo širokom značenju, ali u svakom od njih logistika podrazumijeva organizaciju s ciljem ostvarivanja efikasnosti procesa tijeka materijala i informacija.

U segmentu opskrbe tržišta nalaze se i skladišta koja sve češće predstavljaju vrlo složene logističke sustave opskbrnog lanca. Prilikom projektiranja tehnologije rada takvih sustava, između ostalog se često kao opravdana nameću i sofisticirana automatizirana rješenja.

Među raspoloživim tehničkim rješenjima automatizacije već se desetljećima nalaze i automatizirani skladišni uređaji, koji su u njima sve prisutniji.

Tvrtka Primat logistika, kao vodeća hrvatska tvrtka za projektiranje i razvoj logističkih i informatičkih sustava, na vrijeme je prepoznala prednosti takvog načina skladištenja, stoga već desetak godina u projektna rješenja ugrađuje proizvode svjetski renomiranih proizvođača. To je dokazano brojnim izvedenim projektima.

Primjena automatiziranih skladišnih uređaja

Automatizirani skladišni uređaji pružaju brojne prednosti u odnosu na klasičan način skladištenja, zbog čega opravdavaju primjenu u širokom spektru djelatnosti.

Najčešće se primjenjuju zbog:

  • uštede prostora
  • uštede vremena
  • kontrole pristupa robi

U klasičnom načinu skladištenja, roba koju se želi premjestiti u takav uređaj najčešće stoji na policama ili eventualno na paletama s kojih se izuzimaju manje transportne jedinice. Pri tome je, zbog ručnog dohvata, iskoristivost visine najčešće manja od 2 metra, a police zauzimaju previše skladišne površine.

Korištenjem automatiziranih skladišnih uređaja omogućava se korištenje pune visine skladišnog prostora, pri čemu se veći dio površine skladišta oslobađa za drugu namjenu. Potreban je manji broj skladišnih radnika, njihov rad je brži i bez pogrešaka, a pristup pojedinim vrstama robe može se ograničiti samo na ovlaštene osobe.

Osnovne značajke

Osnovne značajke automatiziranih skladišnih uređaja su:

  • velika ušteda skladišne površine (više od 60%)
  • optimalna iskoristivost kapaciteta
  • mogućnost kontrole pristupa zalihama (šifrom, karticom i sl.)
  • povećana brzina preuzimanja i povrata robe (i do nekoliko puta)
  • povećanje sukladnosti težinskim ograničenjima ručnog rukovanja teretima dovođenjem tereta na optimalnu visinu
  • brže i točnije informiranje o stvarnom stanju zaliha
  • olakšano skladištenje i rukovanje velikim i teškim dijelovima
  • integrirano upravljanje skladištenjem
  • veća sigurnost prilikom rukovanja robom
  • pohranjena roba zaštićena je od prljanja i prašine

Fleksibilnost i prilagodba automatiziranih skladišnih uređaja

Svakako je vrlo važno napomenuti kako se automatizirani skladišni uređaji mogu u potpunosti prilagoditi potrebama svakog individualnog skladišta. Visoke performanse kontrolnih jedinica i sučelje s IT sustavima čine ih fleksibilnim i prilagodljivim raznim primjenama i aplikacijama.

Načini prilagodbe automatiziranih skladišnih uređaja:

  • uređaji su modularne građe, stoga se mogu naknadno preseliti, povisiti ili sniziti
  • uređaji mogu raditi samostalno ili biti međusobno koordinirani
  • uređaji se mogu povezati s drugim informatičkim sustavom (poslovnim, WMS, proizvodnim i sl.), ali također mogu biti i neovisni
  • uređaji mogu biti opremljeni kontrolama s frekvencijskim pretvaračem koji osigurava tihi rad, polagana i snažna ubrzanja i zaustavljanja uređaja pod različitim uvjetima opterećenja

Automatizirani skladišni uređaji su prvoklasno tehnološko rješenje za organiziranje skladištenja, unosa, iznosa i rukovanja robe. Rad je znatno učinkovitiji, a svakako treba napomenuti i značajnu uštedu vremena i prostora te manjih troškova skladištenja robe.

Primjenom automatiziranih skladišnih uređaja skupi uredski i skladišni prostori koriste se učinkovitije, a ergonomski, sigurnosni i brojni drugi problemi se eliminiraju (fizičko naprezanje zaposlenika poput sagibanja, penjanja ljestvama, suvišnog hodanja po skladišnim hodnicima i sl.).

Mogućnost dostave
Vrhunska kvaliteta
Brza isporuka
Servisna podrška

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke
Odbijam Prihvaćam sve PRIHVAĆAM