Vertikalni uzgoj je korak prema poljoprivredi budućnosti

Održivost nije samo budućnost, ona je i sadašnjost, što se prepoznalo u brojnim industrijama. Iznimka nije ni ona vezana za logistiku i opremanje objekata, koja se u sve većoj mjeri okreće vertikalnom uzgoju.

Sama riječ zvuči "hype", no riječ je o konceptu održive poljoprivrede u zatvorenim prostorima, što za urbana područja može biti od krucijalne važnosti. Zato je za tvrtke bitno okrenuti se ovim rješenjima i ponuditi ih potencijalnim klijentima na kvalitetan i praktičan način.

Princip rada vertikalnog uzgoja

Temelji se na ideji uzgoja biljaka u slojevima, jedan iznad drugog, umjesto tradicionalnog horizontalnog uzgoja na ravnoj površini. Ova tehnika omogućava maksimalno iskorištavanje raspoloživog prostora, posebno u urbanim područjima gdje je zemljište ograničeno. Biljke se mogu uzgajati na vertikalnim stupovima, zidovima ili policama, koristeći različite sustave kao što su hidroponski ili aeroponski.

Bruynzeelovi pokretni regali Compactus i knjižni regali Sysco već su se potvrdili kroz pohranu raznih artikala i uvećavali su kapacitet skladišta do 70 posto, a s tim iskustvom u nizozemskoj kompaniji okrenuli su se jednako kvalitetno vertikalnom uzgoju. A na hrvatsko tržište stigli su uz pomoć Primat Logistike, koji klijentima donose gotova rješenja, uz potrebu podršku.

Prednosti vertikalnog uzgoja

Naravno, podrška je samo početak, prednosti vertikalnog uzgoja su brojne, ali jedna od glavnih je maksimalno korištenje prostora. Ta tehnika omogućava povećanje prinosa po kvadratnom metru u usporedbi s tradicionalnim horizontalnim uzgojem. Također, vertikalni uzgoj može biti posebno koristan u urbanim područjima gdje postoji ograničenje prostora za uzgoj hrane. Osim toga, vertikalni uzgoj može smanjiti potrošnju vode i pesticida te olakšati kontrolu štetnika i bolesti biljaka.

Vertikalni uzgoj

Nedostaci vertikalnog uzgoja

Unatoč svim prednostima, vertikalni uzgoj ima i svoje nedostatke, a jedan od glavnih je trošak. Početna investicija u opremu za vertikalni uzgoj može biti visoka, posebno za složenije hidroponske ili aeroponske sustave. Također, vertikalni uzgoj zahtijeva redovito održavanje i nadzor kako bi se osigurala pravilna raspodjela vode, hranjivih tvari i svjetlosti. Osim toga, neke biljke možda nisu prikladne za vertikalni uzgoj zbog svojih specifičnih zahtjeva za rastom.

Oprema za vertikalni uzgoj

Potrebna je odgovarajuća oprema koja će omogućiti uspješan uzgoj biljaka. To uključuje vertikalne sustave za uzgoj, kao što su zidni paneli, police ili stolovi s više razina. Inženjeri Primat Logistike s klijentima pronalaze najbolja rješenja i izvlače maksimum iz svakog prostora.

Također, kad se govori o opremi, važno je osigurati odgovarajuću rasvjetu, ventilaciju i sustav navodnjavanja. Hidroponski sustavi mogu biti posebno korisni za kućni vertikalni uzgoj, jer omogućuju uzgoj biljaka u vodi bez tla, što smanjuje potrebu za održavanjem i olakšava kontrolu nad uvjetima rasta. Ali, korisnicima takvih sustava je bitnije pronaći pouzdanog partnera, pa prepustiti najteži, inženjerski dio posla njima.

Vertikalni uzgoj

U konačnici, vertikalni uzgoj nudi inovativan pristup poljoprivredi koji može biti koristan u različitim kontekstima, od urbanog vrtlarstva do komercijalne proizvodnje hrane. Iako ima određene prednosti, važno je uzeti u obzir i njegove nedostatke te pažljivo planirati i implementirati vertikalni uzgoj kako bi se postigla maksimalna učinkovitost i uspjeh. A tu su ponovno na potezu stručnjaci koji će iz potreba klijenata izvući maksimum.

Ukoliko planirate vertikalni uzgoj u svome domu ili tvrtki, slobodno nam se obratite kako bi vam prezentirali mogućnosti naše opreme (pokretne polica) za vertikalni uzgoj biljaka.

Mogućnost dostave
Vrhunska kvaliteta
Brza isporuka
Servisna podrška

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke
Odbijam Prihvaćam sve PRIHVAĆAM