Viličari - nezamjenjiva pomoć u logistici i skladištenju

U svijetu logistike i skladištenja, jedan od ključnih čimbenika uspjeha je efikasnost u manipulaciji teretom. To je područje gdje se posebno ističu viličari, nezamjenjivi radni alati koji olakšavaju podizanje, premještanje i skladištenje robe na različitim lokacijama.

Temelj su modernog industrijskog procesa, povećavaju produktivnost, smanjuju rizik od ozljeda i optimiziraju operacije skladištenja i distribucije. Tehnologija koja se veže uz njih podosta je napredovala pa trenutno postoje razne vrste. No, krenimo redom...

Što su viličari?

To su vozila opremljena s parom vilica koje se koriste za podizanje tereta. Osim standardnih vilica, postoje i različite dodatne opreme poput hvataljki, kuka ili platformi za posebne zadatke. Nezamjenjivi su u širokom spektru industrijskih aktivnosti, od skladišta, proizvodnje, distribucije do građevinskih projekata. Olakšavaju manipulaciju teretom na način koji bi inače bio fizički težak, vremenski zahtjevan ili čak nemoguć. I, kao što je navedeno, postoje razne vrste viličara, ovisno o potrebama i okruženju.

Pogledajte ponudu viličara u Primat Logistici, nudimo vam najbolji omjer cijene i kvalitete!"

Ručni paletni viličari

Riječ je o jednostavnim, ali efikasnim alatima za podizanje i premještanje tereta unutar skladišta ili na drugim radnim mjestima. Za razliku od konvencionalnih, ručni viličari se pokreću ručno, bez korištenja motora. Pogodni su za dostavu, a mogu manipulirati teretom do tri tone, unutar i van skladišta. Dužina vilica im je od 400 do 2500 mm. Idealni su za manja skladišta i okruženja općenito, te predstavljaju ekonomično i praktično rješenje za osnovne zadatke podizanja i premještanja tereta.

Primat Logistika u ovoj grupi viličara u ponudi ima model HTP25, nosivosti do 3.000 kg, s dužinom vilica od 1.150 mm do 2.000 mm.

Ručni električni paletni viličari

Raste im popularnost jer su adekvatna zamjena za ručne paletne viličare. Ne proizvode buku, izrazito su tihi, imaju nultu emisiju ispušnih plinova, precizni su za upravljanje i  jeftini za održavanje. Potpuna elektro funkcija kretanja, podizanja i spuštanja stvara optimalne radne uvjete, olakšavajući svakodnevno rukovanje paletama. Tradicionalni ručni paletni viličari izgledaju zastarjelo u usporedbi s elektro paletnim viličarima s Li-ion baterijama.

U ovoj grupi viličara, Primat Logistika ima u ponudi tri modela s različitim tehničkim karakteristikama:

  • model EDGE PTE - nosivosti do 1.500 do 2.000 kg, dužina vilica 1.150 mm, punjenje baterije traje 2,5 sata, s displayom
  • model ATOM PTE15Q2 - nosivost do 1.500 kg, dužina vilice 1.150 mm
  • model PTE15N SC - model s vagom za mjerenje težine robe koja se prevozi, nosivost do 1.500 kg, dužina vilice 1.150 mm
Ručni električni niskopodizni viličari

Odličan su izbor za zatvorena okruženja u kojima se treba kretati, glatko i brzo. Zbog malih dimezija idealni su za rad u uskim prostorima. Služe za manipulaciju teretom na kratkim udaljenostima. Također, služe za utovar i istovar kamiona preko utovarno istovarnih rampi. Mogu biti opremljeni standardnim Lead acid ( kiselinskim) baterijama ili Li-ion baterijama za višesmjenski rad.

Postoje i varijante s preklopnom platformom za vozača koje omogućavaju manipulaciju teretom na dužim udaljenostima. Najčešća primjena viličara s platformom je u velikim distribucijskim skladištima. Nosivost niskopodiznih viličara je od jedne do tri tone za standardne izvedbe.

Ručni električni visokopodizni viličari

Izrazito popularni viličari na svim tržištima. Namjenjeni za rad u skladištima do visine od šest metara. Zbog kompaktnosti treba im manji radni hodnik, a to pridonosi boljoj iskoristivosti skladišta. Najčešća primjena ovih viličara je u manjim skladišnim prostorima, ali ako su opremljeni s preklopnom platformom također mogu raditi i u većim skladišnim prostorima.

Mogu biti opremljeni standardnim Lead acid i Li-ion baterijama.  Nosivosti im je od jedne do dvije tone, a visina dizanja do šest metara.

U ovoj kategoriji u ponudi imamo dva viličara, model PSE12N i model PS16-20L.

Ručni električni viličari

Čeoni viličari

Osnova podjela čeonih viličara je po vrsti pogona. Postoje plinski, diesel i elektro čeoni viličari. Zadnjih godina također se uvode i viličari na vodik.

Njihova svestranost, visoka nosivost i sposobnost rada na različitim visinama čine ih nezamjenjivim pomagalima u logistici i proizvodnji. Osnovne  nosivosti za standardne čeone viličare su od jedne do deset tona.

Postoje posebne izvedbe čeonih viličara kao, primjerice, za rad u lukama koje mogu imati nosivosti i veću od 50 tona. Primjena plinskih i diesel čeonih viličara je najčešće na otvorenom prostoru, dok se čeoni elektro viličari kombiniraju za rad na otvorenom i zatvorenom prostoru.

Posljednjih desetak godina korisnici čeonih viličara sve više se odlučuju za elektro varijante, te je udio plinskih i diesel viličara  u konstantnom padu. Razlog tome je ubrzani razvoj novih učinkovitih baterija i opće kvalitete čeonih elektro viličara. Također, održavanje elektro viličara je neusporedivo jeftinije od plinskih i diesel varijanti.

Regalni viličari

Posebno su prilagođeni  za podizanje i skladištenje tereta na većim visinama. Brzi su, idealni za kretanje u uskim prostorima i izrazito precizni. Nosivost im je od jedne do 2,5 tona, a mogu podići teret na visinu do 13 metara. Ovi modeli viličara koriste se u zatvorenim skladištima koja su opremljena paletnim regalima. Postoje i varijante regalnih viličara koji su prilagođeni za kombinirani rad u zatvorenim i otvorenim prostorima. Osnovna razlika je u tipu kotača i podignutoj šasiji od poda.

Regalni viličari mogu biti opremljeni s dodatnom opremom, kao kamera s monitorom, predselektor visine dizanja, LED rasvjeta, zvučni signali koji operateru olakšavaju i ubrzavaju rad.

Visokoregalni viličari za rad u vrlo uskim prostorima (VNA)

Osnovna namjena im je rad u većim distibucijskim skladištima. Zbog svoje širine i okretnih vilica mogu raditi u radnom hodniku do dva metra, što znatno pridonosi povećanom kapacitetu skladišnih prostora. Osnovna podjela ovih viličara je na one koji ne podižu operatera i koji podižu operatera na visinu.

Modeli koji ne podižu  operatera na visinu, koriste se za umetanje i izuzimanje paleta sa paletnih regala. Cijena im je i dvostruko viša od klasičnih regalnih viličara, ali kada se uzme u obzir povećani kapacitet skladišta koji se dobiva korištenjem ovih viličara, isplativost je neupitna. Nosivost im je od jedne do 1,5 tone, a mogu podići teret do 11 metara.

Modeli koji podižu  operatera na visinu koriste se za umetanje i izuzimanje paleta sa paletnih regala, ali i za komisioniranje. Ova kombinacija rada često mijenja više viličara i zbog toga je veoma isplativa. Nosivost im je do 1,5 tone, a mogu podići teret do 13 metara.

Zbog sigurnosti, ovi viličari moraju imati navođenje unutar radnog hodnika. Najčešće se koristi indukcijsko navođenje, kao i navođenje putem metalnih vodilica.

Komisioni viličari

Najčešća primjena ovih viličara je  u velikim skladišnim prostorima. Dijele se na nisko podizne i visoko podizne komisione viličare. Niskopodizni komisioni viličari služe za prijevoz paleta na velikim udaljenostima i komisioniranje s doljnjih etaža paletnog regala. Brzi su, okretni i mogu odjednom prevoziti više paleta, što povećava njihovu učinkovitost. Također, koriste se u utovaru i istovaru kamiona preko utovarno istovanih rampi. Postoje izvedbe s podiznom platformom za komisioniranje s prve etaže paletnog regala.

Visokopodizni komisioni viličari dizajnirani su za komisioniranje na visinama od tri do 12 metara. Prednost im je što imaju usku šasiju i mogu raditi u najužim radnim hodnicima. Postoje razne izvedbe ovih viličara, ali osnovna zadaća im je da služe za komisioniranje i pripremu narudžbi na velikim visinama.

Automatizirani skladišni viličari (AGV)

Razvoj novih tehnologija i manjak radne snage doveo je do razvoja i implementacije prvih automatiziranih viličara kojima ne upravlja operater. Najrazvijenija tržišta u Europi i svijetu u nedostaku radne snage, lagano se prebacuju na automatizirane viličare kojima upravlja softver. Obzirom da se ovi viličari trenutno proizvode u manjim serijama, prvotno ulaganje je dosta visoko, pogotovo ako se uzme u obzir da uz viličar treba platiti softver i implementaciju. Kada se ubrza proces prelaska sa standardnih viličara na automatizirane, očekuje se i potencijni pad cijena.

U konačnici, iako tehnologija manipulacije teretom zadnjih godina ubrzano napreduje, vrlo je vjerojatno da će klasični viličari imati primjenu još dugi niz godina.

Za sva pitanja slobodno nam se javite na e-mail skladisna@primatlogistika.hr ili na broj +385 1 2079 702.

Mogućnost dostave
Vrhunska kvaliteta
Brza isporuka
Servisna podrška

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke
Odbijam Prihvaćam sve PRIHVAĆAM