Zašto poduzeća investiraju u automatizirane skladišne uređaje?

Dani kada su samo velike tvrtke investirale u automatizirane skladišne uređaje su prošlost. Mala i srednja poduzeća sve više prepoznaju potencijal i prednosti automatiziranih skladišnih uređaja, što dovodi do povećane potražnje za kvalitetnim rješenjima za skladištenje robe, koje već godinama na tržištu nudi Primat Logistika.

Dok danas velike tvrtke opremaju skladišta s potpuno automatiziranim skladišnim sustavima (npr. s dizalicama za paletiziranu robu i/ili kutije), sve je veća potreba manjih i srednjih tvrtki da opreme svoja skladišta modernim automatiziranim skladišnim uređajima.

Da li je automatizirani skladišni uređaj isto što i automatizirano skladište?

Nije, ali je znatan napredak od skladištenja u kojem se odlaganje i prikupljanje robe vrši ručno. Automatizirani skladišni uređaj radi na principu roba-čovjeku, na istom principu na kojem rade i automatizirana skladišta u kojima dizalica uz pomoć transportnih traka transportira robu (paletiziranu robu i/ili robu u kutijama) do mjesta gdje je preuzimaju operateri u skladištu.

Potpuno automatizirano skladište je ulaganje koje je najčešće preskupo za manje tvrtke. Takve tvrtke mogu investiranjem u automatizirane skladišne uređaje znatno unaprijediti svoje poslovanje i zadovoljiti trenutne potrebe.

Zašto investirati u automatizirani skladišni uređaj?

Kratki odgovor je: biti konkurentan. Na današnjem tržištu, kako u B2B, tako i u B2C segmentu, mnogo tvrtki se natječe u prodaji identične robe, često po približno istoj cijeni. Kako se onda istaknuti? Tako što ćete Vašu tvrtku se dovesti u mogućnost isporučiti robu što je brže moguće uz što niže logističke troškove. Automatizirani skladišni uređaji mogu znatno ubrzati poslovanje tako da se vrijeme izuzimanja robe iz skladišne lokacije na zahtjev korisnika (komisioniranje) može skratiti i do 3 puta u odnosu na klasično skladište bez automatskih uređaja.

Ne tražite dalje od vlastitog kućanstva. Većina nas je putem interneta naručila neki proizvod. Često postoji mnogo različitih dobavljača, a cijena neznatno varira. Najčešće je vrijeme isporuke ono što određuje dobavljača. Ako proizvod kod jednog dobavljača ne možete dobiti u potrebnom roku, potražite isti proizvod kod drugog dobavljača.

Mnoge tvrtke trebaju biti u mogućnosti uslužiti svoje kupce brzo i sigurno i iz tog razloga ovise o brzoj i sigurnoj dostavi robe na svoje skladište. Posjedovanje automatiziranih skladišnih uređaja mogu Vašu tvrtku učiniti željenim dobavljačem.

Kardex automatizirano skladište - shematski prikaz - Primat Logistika

Bolja iskoristivost skladišnog prostora sa automatiziranim uređajima

Kraće vrijeme manipulacije robom nije jedina prednost ulaganja u automatizirane skladišne uređaje. Prednost se očituje također i u boljoj iskoristivosti skladišnog prostora.

Tvrtke koje se bore s nedostatkom skladišnog prostora mogu uzeti u obzir kupnju automatiziranih uređaja za skladištenje kao alternativu iznajmljivanju većih i skupljih skladišnih prostora.

Nabrojati ćemo samo nekoliko prednosti automatiziranih skladišnih uređaja:

  • ušteda vremena hodanja od i do robe jer sada roba dolazi zaposleniku i tako se skraćuje vrijeme manipulacije robom
  • automatizirani uređaj uz maksimalnu iskoristivost visinskog prostora skladišta koristi minimalnu tlocrtnu površinu skladišta
  • lokacija stroja se može prilagoditi rasporedu skladišta, a moguća je i ugradnja uređaja s vanjske strane skladišta pri čemu je otvor za preuzimanje robe smješten unutar skladišta
  • dodatna prednost je i to što u svakom trenutnu znate točne zalihe robe na stanju
Zašto čekati?

Razumije se da je jeftinije kupiti nove police u odnosu na automatizirani skladišni uređaj i da je cijena početne investicije često ono što određuje strategiju ulaganja. Bez obzira na tu činjenicu dobro vođena tvrtka trebalo bi biti sposobna za pametna dugoročna ulaganja, a automatizirani uređaji za skladištenje su takvo ulaganje. Povrat investicije iznosi u prosjeku 3 - 4 godine.

Često nas pitaju koliko je teško povezati automatizirane skladišne uređaje s ERP sustavom tvrtke, pogotovo ako sama tvrtka nema osoblje s potrebnim informatičkim znanjem? To je zasigurno stvaralo izazove u prošlosti, ali uz naše iskustvo i kontinuirani razvoj softwarea danas to postaje sve jednostavnije i više ne predstavlja znatan problem.

Logistička industrija se neprestano razvija i tvrtke se kontinuirano bore za bolju poziciju na tržištu tako da nižim logističkim troškovima svojim kupcima mogu ponuditi konkurentniju cijenu i bolji rok isporuke. Sa ulaganjem u automatizirane skladišne uređaje nećete dobiti trenutni financijski povrat investicije, ali trenutna neposredna korist za vaše poslovanje je neosporna. Poboljšana točnost zaliha i povećana brzina manipulacije robom će zasigurno povećati ukupnu produktivnost Vaše tvrtke.

Mogućnost dostave
Vrhunska kvaliteta
Brza isporuka
Servisna podrška

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke
Odbijam Prihvaćam sve PRIHVAĆAM