7 razloga zašto odabrati radni stol koji je podesiv po visini

Radni stol podesiv po visini jedno je od najboljih ulaganja u vlastito zdravlje koje možete napraviti već danas. Sparite li ga sa stolcem koji također nudi opciju podešavanja visine, vaša leđa bit će vam zahvalna.

U ljudskoj je prirodi da se kreće te stoga tijelo najbolje funkcionira u pokretu. Dugoročno sjedenje ima negativnog utjecaja na cirkulaciju, dok nepravilno sjedenje može rezultirati različitim bolovima u leđima, vratu ali i išijasu zbog čega će vam patiti fizičko zdravlje.

Nekom je stol prenizak, nekom je previsok.

Visina radnog stola obično se kreće u klasičnim varijantama od 70 do 80 centimetara.

Za osobe koje su visoke 165 centimetara i niže, ta je visina neodgovarajuća, jer laktovi nikad nisu u ergonomskom položaju. Oni koji su pak viši od prosjeka, također pate sjedeći za standardnim stolovima jer se moraju pogrbiti.

Imati ispred sebe radnu površinu koja vam ne omogućuje ugodan položaj kratkoročno ne smeta. Dugoročno ste se pretplatili na bolove koji će vas sustići za par godina. Kažu da je najbolje ulaganje u zdravlje ono preventivno, a obzirom da danas radimo trećinu svog života uglavnom sjedeći, pobrinite se da je ta trećina zdravstveno sigurna.

Naruči svoj primjerak elektropodiznog radnog stola po akcijskoj cijeni - 431 € + PDV!

Ergonomski radni stol podesiv po visini idealno je rješenje. Naš elektropodizni stol ima raspon podešavanja visine od 58 do 123 centimetra te se može prilagoditi svačijoj potrebi. Osim toga, možete ga koristiti kao stajaći stol što će pozitivno utjecati na cirkulaciju u tijelu.

Elektropodizni uredski stol - Primat Logistika

Ni prekomjerno stajanje nije nužno dobro, stoga je zaista najbolja opcija odabrati stol koji se može maksimalno prilagoditi potrebama modernih zaposlenika te mu ponuditi kvalitetne opcije za sjedenje i stajanje uz radni stol. Česte promjene pozicija su poželjne za dugoročno očuvanje zdravlja.

Neki stručnjaci preporučuju da zaposlenici sjede 60 % radnog vremena, 30% bi trebali provoditi u stajanju dok se 10% vremena trebaju aktivno kretati. Drugi pak predlažu da ti omjeri budu 50:25:25.

Radni stolovi koji su podesivi po visini ponekad mogu odbiti nove kupce jer mogu biti nešto cjenovno iznad običnih radnih stolova, no je li razlika od par stotina kuna dovoljna da budete pogrbljeni i dugoročno plaćate to zdravljem?

Sjedite li vi ili vaši zaposlenici na stolcima s raznih jastucima ispod sebe ili iza leđa, imate li monitore na uzvišenim postoljima, kutijama i drugim privremenim rješenjima, znači da itekako postoji potreba da popravite uvjete rada za sve koji osam sati dnevno provode sjedeći u uredu. Osim toga, dobar radni stol svakom radniku potencijalno znači i uštedu poslodavcu.

Pročitajte 7 dobrih razloga zašto je radni stol koji je podesiv po visini dobar za zaposlenike, ali i poslodavca:

  1. Smanjuje rizik od srčanih bolesti

Fizička aktivnost smanjuje rizik od srčanih bolesti te može smanjiti negativan učinak dugotrajnog sjedenja koje ono ima na zdravlje srca. Sjedite li svaki dan više sati, a ne bavite se redovito sportom, radni stol koji može biti i stajaći rješenje je koje biste svakako trebali razmotriti.

Istraživanja su pokazala da dugotrajno sjedenje ima negativan učinak na kardiovaskularni sustav, posebice na razinu tzv. HDL-a (lipoproteina visoke gustoće) koja se smanjuje neaktivnošću te povećava rizik za srčanim udarom.

Naime, HDL prenose prekomjerni kolesterol prema jetri kako bi oslobodile krvne žile. Sjedenje smanjuje cirkulaciju i produkciju HDL-a, što posljedično može dovesti do kalcifikacije arterija. U najgorem slučaju, može dovesti do srčanog ili čak moždanog udara. Stajaći radni stol omogućuje dovoljno kretanja tijekom dana što se pozitivno reflektira na vaše zdravlje.

 2. Štiti kralježnicu, zglobove i koljena

Sigurno osjećate određenu nelagodu u leđima, zglobovima ili koljenima ako je vaše radno mjesto predviđeno za dugotrajno sjedenje.

Možda ste preniski ili previsoki za određeni tip radnog stola za kojim radite ili pak sjedite na neodgovarajućem stolcu (preporuka je da vaš uredski stolac bude kvalitetan poput ove naše klasične Violle ili pak Capisco stolca koje obožavaju ljubitelji dizajna).

Stoga ne čudi da se sve više traži radni stol podesiv po visini. Razbijajući razdoblje rada između sjedenja i stajanja imat će dobar učinak na vašu kralježnicu, zglobove i koljena koji nisu „dizajnirani“ za osmosatno sjedenje. 

Akutni problemi s leđima sve su veći problem jer sve ranije počinjeno provoditi mnogo vremena za stolom, pa je ovakav radni stol izvrstan odabir i za vašeg srednjoškolca i studenta u kući

 3. Ima dobar učinak na mišiće

Sa stajaćim radnim stolom nikad ne preskačete tzv. „leg day“. Regularno stajanje i vježbanje je poželjno jer potiče cirkulaciju, ali osim na rad krvnih žila, dobro je i za stanje vaših mišića na nogama.

Dok sjedite, ti su mišići mlohavi. Tijekom vremena, mišić može zaista propasti, a sve to možete spriječiti tako da isprobate rad za novim i boljim radnim stolom.

4. Ima pozitivan učinak i do 20% na mentalnu aktivnost

Kad se krećemo i naš je mozak aktivniji. Poznato je da mnoge ideje nastanu upravo tijekom šetnji. Rad za stajaćim stolom vrsta je šetnje te ima pozitivan učinak na mentalnu aktivnosti.

Dok stojite, radite minijaturne pokrete čime potiče moždanu aktivnosti i do 20%, a to rezultira boljim i kvalitetnijim rješenjima.

Radni stol koji vas potiče na aktivnosti manje vas zapravo umara smanjujući mentalni zamor.

 5. Prevenira kronične bolesti

Mnogi od nas ne razmišljaju dugoročno. teško nam je uložiti u kvalitetan radni stol ili stolac, a pritom ćemo vrlo olako potrošiti novac na nešto što donosi trenutačno zadovoljstvo.

Možda mladi ljudi ne mogu razmišljati mudro, no možete vi kao njihov poslodavac ili roditelj. Uložite u kvalitetan radni stol i stolac i uložili ste dugoročno u njihovo zdravlje.

Dugotrajno sjedenje nema veze samo sa slabom cirkulacijom, srčanim problemima i bolovima u leđima, ono također negativno utječe i mogućnost tijela da pomoću inzulina regulira glukozu u krvi.

Kada se mišići ne koriste redovito, mišićne stanice postanu neosjetljive na inzulina, što kao posljedicu ima smanjenu potrošnju šećera i shodno tome smanjuju razinu energije. Takav nedostatak vježbe može biti jedan od čimbenika za razvoj bolesti poput dijabetesa tipa 2.

6. Smanjuje mogućnost gojaznosti

Dok sjedite, praktički ne trošite kalorije. Sjedenje troši oko 1 kcal po minuti, dok stajanje troši između 100 i 200 kalorija, ovisno o čovjeku.

Stoga ako želite smršaviti, posebice s nakupljenim mastima u području trbuha i stražnjice, razmislite o radu uz radni stol koji može biti i stajaći te barem dio radnog vremena provedite aktivno.

Teže je udebljati se dok trošite kalorije.

 7. Povećava učinkovitost i štedi novac

Neke procjene govore da radni stol podesiv po visini povećava učinkovitost i do 10% jer se ne borite s neugodnim položajem te nemate potrebe za produljenim pauzama i hodanjem radi razgibavanja. To znači da ulaganjem u stajaće stolove ne ulažete samo u zdravlje zaposlenika, nego i u tvrtku!

Prema istraživanju instituta Fraunhofer za industrijski inženjering u Stuttgartu tvtke u Njemačkoj godišnje gube 35 milijuna eura zbog odsustva radnika koji su na bolovanju zbog problema s bolovima u leđima. Stoga je ulaganje u radne stolove koji su i stajaći zaista dugoročna štednja.

Vezane datoteke

Mogućnost dostave
Vrhunska kvaliteta
Brza isporuka
Servisna podrška

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam neophodno PRIHVAĆAM