Kako podesivi uredski stol drži balans između sjedenja i stajanja?

Kažu da je sjedenje novo pušenje, a u svijetu u kojem zaposlenici svakodnevno moraju sjediti satima, što se može učiniti za zdravlje? Najbolja opcija za zaposlenike koji rade uredski posao u sjedećem položaju je korištenje kombinacije sjedećeg i stajećeg položaja,kojeg nudi elektropodizni stol, novost u ponudi Primat Logistike!

U ovom ćemo članku istražiti kako pomoću različitih vrsta uredskih stolova podesivih po visini uravnotežiti radni dan.

Prije nego što dođemo do toga, pogledajmo po čemu se uredski stolovi s podešavanjem visine toliko razlikuju od tradicionalnih uredskih stolova (radnih stanica).

  • Tradicionalni uredski stol: Iako neki tradicionalni stolovi imaju malu prilagodljivost visine pomoću sustava zakačke, oni su obično pričvršćeni na određenu visinu i namijenjeni su korištenju dok sjede.
  • Stajaći radi stol: Kao i tradicionalni stolovi, i stolovi su pričvršćeni na svoje mjesto. Međutim, ove radne stanice smiju se koristiti stojeći, tako da su učvršćene na višoj visini i ne mogu se koristiti dok sjede.
  • Uredski stol podesiv po visini: Stolovi podesivi po visini mogu se koristiti za sjedenje ili stajanje promjenom visine radne stanice. Neki stolovi imaju elektroničko podešavanje, dok se drugi moraju prilagoditi ručno.
Što nije u redu sa sjedećom radnom stanicom?

Svi smo čuli da cijeli dan sjediti nije zdravo, ali zašto? Prije nego što uđemo u to kako radne stanice sa sjedištem transformiraju radne prostore na bolje, moramo razgovarati o tome što nije u redu s produljenim sjedenjem za početak. Kad zaposlenici sjede cijeli dan, aktivno oštećuju svoje tijelo. Evo samo nekoliko stvari s kojima je povezano dugotrajno sjedenje:

  • Visok krvni tlak i povišen kolesterol
  • Dijabetes i bolesti srca
  • Razvoj demencije

Što se tiče neposrednijih izvora nelagode, sjedenje na stolicama bez odgovarajućih ergonomskih mogućnosti može dovesti do loše cirkulacije krvi (potencijalno udvostručujući vjerojatnost kardiovaskularnih bolesti) i nedostatka produktivnosti.

Ljudsko tijelo najbolje reagira na ravnotežu između statičke i dinamičke aktivnosti, između aktivnosti i oporavka, između sjedenja i stajanja.

Prednosti stajaćih radnih stolova
  1. Stajanje poboljšava produktivnost: Dugotrajno sjedenje može postati vrlo neugodno. Zbog toga korisnicima može biti teško usredotočiti se na zadatke. Jednostavno su prezauzeti razmišljanjem o svojoj nelagodi. Stajanje je izvrsno rješenje za dopuštanje korisnicima da pobjegnu od svojih bolova i obave više posla - bez da im nelagoda ometa. Na ovaj način stojeći stolovi izvrstan su način za poboljšanje produktivnosti cijele radne snage.
  2. Stajanje je zdravije: Nakon dugog sjedenja, ustajanje može poboljšati mentalnu i fizičku dobrobit korisnika, čineći ih sretnijima i zdravijima. Izmjenjujući stajanje i sjedenje svakih 30 - 60 minuta, korisnici mogu očekivati ​​da se osjećaju osvježeno i imaju više energije nego da sjede satima bez prekida. Više od toga redovitim stajanjem korisnici mogu izbjeći zdravstvene probleme povezane s dugotrajnim sjedenjem.
Potencijalne slabosti stajaćih radnih stolova
  1. Dugotrajno stajanje također nije dobro: Baš kao što dugotrajno sjedenje nije zdravo, stajanje cijeli dan također može postati nezdravo. Dugotrajno stajanje može povećati hrskavicu pod pritiskom u koljenima, kukovima i loptama stopala. Također, "loše" stajanje u stojećem stanju može dovesti do zaključavanja koljena, slabijih trbušnih mišića (tjera ljude da se lelujaju natrag). Zato je važno da korisnici budu svjesni potrebe izmjenjivanja oba radna položaja.
  2. Nekima je teško raditi u stojećem položaju: Protuargument za stojeće stolove koji poboljšavaju produktivnost jest da će nekim korisnicima biti teže dovršiti kreativne ili precizne zadatke dok stoje. To bi se moglo odnositi na predugo stajanje, što bi dovelo do pravljenja pauza ili odvraćanja pozornosti od posla ili samo do stajanja, čineći ih manje preciznima tijekom tipkanja, klika ili crtanja.

Stoga je najbolja opcija za korisnike odabrati radnu stanicu podesivu po visini koja može postići i sjedenje i stajanje. Postizanje ravnoteže između ergonomskog sjedenja i stajanja tijekom dana neophodno je. Održavanje mobilnosti na radnom mjestu učinit će korisnike ugodnijima, produktivnijima i zdravima. Ali kako pravilno koristiti radnu stanicu podesivu po visini, nastavimo čitati:

Kada sjediti i kada stajati

Budući da korištenje stojećih stolova pruža korisnicima mogućnost izmjene sjedenja i stajanja tijekom dana, svoju radnu stanicu mogu prilagoditi kad god im odgovara - kako bi ostali što ugodniji i najproduktivniji. To je ključno što se tiče upotrebe stojećih stolova - nisu namijenjeni cijelom danu da stoje. Oni bi trebali pomoći korisnicima da izmjenjuju sjedenje i stajanje (a ponekad i hodanje).

Preporučuje se da korisnici izmjenjuju držanje svakih 30 do 60 minuta između sjedenja i stajanja. Ali korisnici bi se također trebali usredotočiti na to koje su aktivnosti najbolje završiti sjedeći. Na primjer:

  • Sjednite za vrijeme zadataka koji zahtijevaju visoku preciznost: ako korisnici rade na projektu koji zahtijeva vrlo precizno klikanje ili povlačenje (poput dizajniranja nečega), tada bi zadatak mogao biti zadatak.
  • Stanite tijekom svakodnevnih zadataka: Ako korisnici provjeravaju e-poštu, odgovaraju na upite, pomiču se kroz sadržaj ili rade bilo koje druge zadatke koji ne zahtijevaju visoku razinu preciznosti, stajanje je najbolje.
  • Stajati nakon jela: Da bi pomogli probavi, korisnici mogu stajati nakon što pojedu ručak (a mogu stajati i dok jedu ručak.) Osim poboljšanja probave, ovo im može pomoći i u sagorijevanju kalorija tijekom cijelog radnog dana.

U pravilu, radni stol trebao bi biti postavljen na takav način da su laktovi korisnika 90 stupnjeva od poda, a zaslon udaljen oko 20 centimetara od njihova lica. Idealno je da je vrh zaslona u visini očiju i korisnici mogu gledati dolje ne dižući vrat. Ključno je ovdje da korisnik ne bi trebao čučati ili savijati vrat da bi koristio računalo ili radni stol.

Električni podizni stol po visini

Jesu li radni stolovi podesivi po visini učinkoviti?

Jedno istraživanje koje su proveli istraživači sa Sveučilišta Leicester pokazalo je da radne stanice s prilagodbom visine poboljšavaju produktivnost radnika, da se osjećaju angažiranijima u svom poslu i učinkovita alternativa sjedilačkom radnom načinu života.

Kao što smo ranije spomenuli, jedna zamka radnih stanica podesivih po visini je ta što može biti teško motivirati korisnike da rade stojeći. Ponekad korisnici ispadnu iz svoje stalne rutine i koriste radni stol baš kao i bilo koji drugi. To može ograničiti učinkovitost radnih stanica podesivih po visini. Da bi to riješili, korisnici se mogu podučiti o prednostima redovitog mijenjanja radnih mjesta, a mogu koristiti i radni stol s podsjetnikom na sjedište. Ranije spomenuta studija dala je grupi sudionika seminar o opasnostima neaktivnog načina života, što je povećalo upotrebu radnih stanica s visinom prilagodljivih.

Koji su uredski stolovi podesivi po visini?

Dostupna je široka paleta radnih stanica sa sjedištem, tako da tvrtke mogu svojim zaposlenicima pružiti ergonomske radne stanice bez obzira na glavne potrebe.

  • Stolovi podesivi po visini: Za svakodnevnu upotrebu, stolovi s podesivom visinom smještaju pojedine radnike i podržavaju sve njihove radne materijale, uključujući monitore i tipkovnice. Ovi stolovi dolaze u raznim veličinama i oblicima kako bi poboljšali tijek rada korisnika. Oni su katalog stolova za stolove vrlo bogati, kao što su stolovi za konferencijski sto, stolovi za stolove i stolovi za otpremu.
  • Stolni pretvarači za sjedeće postolje: Pretvarači za sjedeće postolje izvrstan su način da tradicionalni stol pretvorite u radni stol podesiv po visini. Ovi usponi su vrlo prijenosni, pristupačni i dolaze u puno oblika i veličina kako bi odgovarali različitim primjenama.
  • Podizanje stola: sam po sebi radni stol nema mogućnost podešavanja visine, ali kad se postavi na radnu površinu, može igrati ulogu povećanja, tako da ne mora držati vrat spuštenim za rad, tako da za zaštitu vrata.
Želite li saznati više o podesivim (podiznim) uredskim stolovima?

Tim tvrtke Primat Logistika posvećen je razvoju vrhunskih ergonomskih stolova koji se mogu podešavati po visini koji korisnicima pružaju udobnost, svestranost i zdravlje koji im trebaju da budu produktivni. Kao vodeći dobavljač ergonomskih rješenja, istražujemo i razvijamo proizvode u ergonomskoj niši, stvarajući neke od najpouzdanijih, pristupačnih i najkvalitetnijih proizvoda na tržištu. Ako želite saznati više o tome što radimo u Primat Logistici, kontaktirajte naš prodajni tim!

Mogućnost dostave
Vrhunska kvaliteta
Brza isporuka
Servisna podrška

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam neophodno PRIHVAĆAM